Sopiiko glukoosisiirappi vehnäallergiselle?

2000-luvun alkupuolella sekä ohra- että vehnäpohjaisten glukoosisiirappien soveltuvuudesta keliaakikoille ja vilja-allergisille tehtiin erilliset selvitykset Euroopan ruokaturvallisuusvirastolle (EFSA).

Selvitys perustui valmistusprosesseihin, mahdollisiin proteiini- tai gluteenijäämien toteamiseen lopputuotteessa, jäämien eri analyysimenetelmien analyysitarkkuuksiin sekä kliinisiin kokeisiin allergisilla ja keliaakikoilla.

Lopputulemana sekä vehnä- että ohrapohjaiset glukoosisiirapit saivat EFSA:lta ns. allergialistaa koskevan poikkeamispäätöksen. Allergialistalla luetellaan tunnetut allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet, ks. Elintarviketietoasetus, liite II, kohta 1: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:FI:PDF

Poikkeamispäätöksen mukaan glukoosisiirapit soveltuvat keliaakikoille ja tietyin varauksin myös vilja-allergisille. Allergiaa aiheuttaville pitoisuuksille on mahdotonta antaa tiettyä raja-arvoa, koska yksilöllinen herkkyys allergiaa aiheuttaville ainesosille tunnetusti vaihtelee.

Glukoosisiirappi voi sisältää pieniä määriä vehnän proteiineja, mutta on hyvin epätodennäköistä, että ne laukaisisivat vakavia allergisia reaktioita herkilläkään vehnäallergikoilla.

Lue lisää Dansukker Glukoosisiirapista


Dansukker Kuluttajapalvelu

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.